Tuesday, May 9, 2017

Berpuasa

Bulan Ramadhan semakin hampir.
Dah habis ganti puasa ke belum?

Sekarang adalah waktu sesuai untuk melatih dan biasakan diri untuk berpuasa.
Bila bulan puasa dah datang, kita dah prepare dari segi fizikal.
Mental tu kenalah kuat juga.
Bila puasa time bukan puasa (di kelilingi orang yang tak puasa) ada cabarannya juga.
Rasa lapar dan nak makan tu lebih kuat berbanding dalam bulan puasa.
Kalau nak ganti puasa sehari pun rasa liat tau. Hehehe.
So kalau kita dah biasa untuk itu, insyaAllah bulan puasa nanti boleh fokuskan kepada ibadah seperti mengaji Al -Quran dan bertarawih serta ibadah-ibadah sunat lain.
InsyaAllah.

Dah pesan kat suami, ajak puasa sama-sama.
Lagi pun dia boleh biasakan diri dengan puasa di tempat baru dan suasan kerjanya yang berbeza.
Kita pun kena biasakan bila mana nak kena prepare sahur dan buka.
Masak makanan untuk bekalan Irdina tu tak leh stop, walaupun kita berpuasa.

Ok apapun, selamat menghadapi Ramadhan al Mubarak.

Wednesday, April 26, 2017

Banyak Sangat Tipunya

Sedang asyik menanda lab report, sambil didendangkan lagu nasyid unic , tiba-tiba teringat nak catat sesuatu di sini.

Aku suka menonton drama.
Selain drama korea, drama melayu pun aku follow.
Tapi biasalah aku memang skeptikal dan sinis.
Tak banyak drama melayu yang betul 'in'.

Tengok pada perwatakan yang dibawa dan jalan cerita.
Siapa yang berlakon tu nombor dua.

Baru-baru ni aku tertengok satu rancangan yang menunjukkan secara sinis adegan-adegan dalam drama melayu.
Aku rasa ada betul gak.
Iaitu drama melayu ni banyak scene kat meja makan -sarapan, lunch dan dinner.
Itu satu dan pada aku sesuai dengan budaya kita iaitu makan bersama di meja makan tu boleh mengukuhkan institusi keluarga.
Itu tak masuk makan kat luar/kedai. 
Yang tak tahan tu, makan guna sudu garfu!
Itu macam tak berapa praktikal.
Makan nasi dengan lauk ayam ikan sayur bagai pastu kau guna sudu garfu.
Kat rumah lak tu.
Seriously.
Aku salute kalau cerita tu makan dengan tangan dan sangat berselera seperti seolah-olah mereka bukanlah sedang berlakon.
Berbual-bual dengan rancak.
Kalau ada 2000 scenes dalam 1500 scenes adalah makan.
Huhu.

Drama korea pun ada gak makan-makan tapi biasanya dorang tak makan sangat sekadar bercakap, dan makan tu lepas dah habis scene tu.
Sesuai dengan kesibukan bekerja dorang lebih senang makan makanan tapau macam mee ke, sadwich ke.
Kadang-kadang dorang bawak bekal. Hehehe

Ok itu yang rancangan tu komen- pasal scene di meja makan.

Aku nak cerita adalah pasal kesinambungan yang tak bersambung langsung.
Editing yang tak real.
Kita faham scene di buat adakalanya berlainan masa.
Tu sebab kena ada kesinambungan dalam editing.

Macam satu drama aku tengok semalam.

Dia balik dari luar negara, lepas check out ambil beg dia nak baliklah.
Dia pun tarik luggage besar warna kelabu cerah, plastik keras. Only that!
Lepas tu sampai rumah ( I bet this scene dibuat lain masa) , beg luggage dia jadi kecik, beg kain dan dia pegang beg kertas (berisi sourvenirs katanya).
Beg kertas tu tak kisah lah mungkin masa dalam kereta dia keluarkan sourvenirs untuk dibahagikan.
Masalahnya begnya tu jadi kecik dan material beg tu pun jadi lain, kaler dah jadi hitam.
Kalau domestik dalam 2 hari logik beg kecil, ini 2 minggu oversea.
Yang kat airport tu dah betul begnya, sampai rumah mengecut plak.
Sape lah yang edit cerita ni, tak tengok betul-betul.
Aku menyampah betul dengan penipuan mata yang macam ni.

Itu satu, aku pernah tengok sebelum ni.
Baju sama tapi kasut dia boleh bertukar-tukar dalam adegan yang sama, mungkin banyak scene dibuat.
Adui.
Benda-benda kecil macam ni pada aku kadang spoil.
Ada lagi tu, adegan call.
Sorang kat Kedah, sorang kat KL.
Tapi sorang siang, sorang malam.
Emmmpppphhhh. Boleh?

Sebab tu abang aku tak suka tengok tv dengan aku sebab aku ni banyak komen.
Hahaha.
Aku prefer tengok tv sorang-sorang lepas tu geram sendiri.

Dan yang aku perasan, tak banyak cerita melayu yang betul-betul fokus pada jalan cerita dan tajuknya.

*Aku tetap suka tengok drama melayu berbanding drama omputih!


Saturday, April 22, 2017

April Tiba dan Mahu Pergi Pula

Amboi amboi amboi.

Dah lama rasanya tak update.

Bulan April pun nak melabuhkan tirainya.

Oh ye.
Satu semester PnP ni aku stay di lab sahaja memandangkan kelas semua di belakang.
Dah start exam nanti barulah kembali ke kubikel kecil di ofis depan.
Hehehe.

Hari ni Sabtu, aku bekerja menggantikan cuti yang akan diambil pada Ahad depan.
Orang nak cuti panjang 4 hari, layankan aje.

Aku cuti panjang percuma macam tu pun aku tak ke mana-mana, duk rumah jelah.
Paling jauh pun aku leh lah jalan-jalan Kini kat bukit ke, Giant kat tanjung ke.
Melaka memang takkanlah, sebab tak pernah buat.
Melainkan ada suami bawakan.
Pernah dulu sekali sebab ada kursus kat hotel sekitar Melaka, tapi itu masa sorang-sorang.
Berdua dengan Irdina tak pernah lagi.
Balik Kota selalulah.

Sebab tu aku tak excited pun kalau dapat cuti.
Unless ada plan nak outing ke apa ke.
Dan suami pun bercuti sama.

Cuti aku nak simpan untuk beraya, berjalan dan kecemasan.
Kalau saja-saja biasanya aku akan berfikir dua kali.

Oklah,
Nak prepare untuk kelas.
Next time update lagi.

Love.

Monday, March 27, 2017

Titisan Air Dari Langit Ilahi

Alhamdulillah.
Usiaku dipanjangkan setahun lagi.

Hari lahirku diraikan kecil-kecilan oleh suamiku dan anakku Nur Irdina.
Nur Irdina seperti biasa akan cakap birthday dia.
Kek pun dia nak gak.
Satu mak, satu Nur Irdina.

24 Mac.
Jumaat.
Hari yang barakah.

Minggu tu cuti hujung minggu bermula khamis sempena cuti birthday Sultan Johor.
Hari-hari kami outing.
Khamis pagi pergi Melaka uruskan pasal insuran takaful.
Jumaat pergi pasar beli lauk lepas tu pergi beli kek dan piza.
Sabtu sekali lagi keluar ke Melaka.
Dah lama tak jalan-jalan pergi Jusco. Hehehe

Nur Irdina paling excited.
Sampai takleh nak tidur malam, kena ugut baru terkebil-kebil cuba pejamkan mata.
Kat mall tu sakan dia berjalan berlari, rimas naik stroller lama-lama.
Endingnya Nur Irdina keletihan dan tertidur ketika makan nasi ayam.
Terus balik je.
Lagipun mak dah penat dan ngantuk gak.
Hehehe.

Harap usia ni diberkati dan amalan dapat ditambah.
Tingkatkan kualiti.
Jana kebahagiaan yang hakiki.
Spending time more dengan family.
InsyaAllah.
Berkongsi rezeki semoga semakin luas rezeki.

*ketika entri ini ditulis, hujan lebat membasahi bumi Ledang. Alhamdulillah, akhirnya panas disulami deruan angin dan titisan air dari langit Ilahi... Subhanallah...

Wednesday, March 22, 2017

Nur Irdina dengan Doktor Gigi

Semalam adalah pengalaman kedua Nur Irdina berjumpa doktor gigi.
Pertama ketika dia setahun, masa tu doktor check gigi dia kat kaunter depan je.
Duduk atas riba mak.
So tak adalah real sangat.

Kali ni, betul-betul terpahat dalam memori cerebrum dia.
Berkomunikasi dengan dengan doktor.
Baring atas katil, ada lampu suluh mulut dia.

Mula-mula tu dia happy, berani and siap tersenyum.
Nganga mulut luas.
Lepas beberapa minit doktor godeh mulut dia, dia tak nak dah buka mulut.
Hahaha.
The rest is history.

Bila tanya dia balik, dia ceritalah.
Minda dia sedang berhubung.
Dia tau kena gosok gigi.
Kalau makan gula-gula nanti gigi rosak.

Balik rumah siap dia pula nak check kan mulut mak.
Suluh guna lampu.
Sama macam doktor buat kat dia.
Check atas bawah belakang.
Hahaha.

She observed and she learned!

Semoga Nur Irdina membesar dengan bijak dan sihat.
Cita-cita nak jadi doktor gigi dimakbulkan Allah.
Amin

I Am Not An Athlete

Bulan Mac ni tak ke mana-mana, kecuali balik kampung.
Bajet dah licin.

Nangis.
Sekarang ni mode: bertahan.

Lagi sehari dua masuklah tu rezeki.
InsyaAllah.

Nasib baiklah tak join sukan staff kat Perak nu.
Saja.
Malas pun satu hal.
Penat pon ya.
Paling penting timing tak sesuai.

Tau tak? (tak taulah kalau orang lain)
Time anak masih kecil ni , mak-mak sangat sukar nak meninggalkan rumah untuk tempoh yang lama.
Unless anak tu dah boleh berdikari, tidur makan sendiri.
Tambah pula kalau abah dia tak boleh handle anak tu.
Kira bonuslah kalau anak lagi selesa and suka abah dia jaga.

Kalau macam Nur Irdina, waktu siang no problem.
Dia dah biasa takde maknya.
Tapi malam dia akan cari mak dia gak untuk lena.
Kalau tak sianlah dia.
Makan hati.

Sebab tu kalau berkursus atau kena kerja luar kalau dapat nak angkut Nur Irdina sekali.
Dengan abah dia boleh cuti, untuk jaga dia.
Pernah tinggalkan dia dulu, merajuk lama dia tak mau makan.
Sedih pula hati ni.

Bercerita soal sukan.
Aku ni bukanlah aktif sukan.
Sukan yang aku sertai pun selective.
Aku cuma minat badminton, silat dan indoor game.
Yang bawah bumbung gitu.
Renang tu suka gak tapi tidaklah sampai nak bertanding.

Masa kat universiti dulu pernahlah join bertanding silat.
Alhamdulillah, 2 kali dapat pingat - silver and gold.

Sebab minat.
Rajinlah training.

Tu dululah.
Masa zaman bujang trang tang tang.
Lepas kerja join badminton, sekali je lah pon.
Bila dah kahwin, slow and lama rehatnya.
Tapi main badminton tu masih lagi diteruskan.
Bila dah beranak pula ni, lagi lah leceh.
Cukuplah sekadar main acah-acah nak keluarkan peluh gitu.
Main bawak Nur Irdina lagilah sempat seround kadang tak habis mata pon dah diajak balik.
Hahaha.

So suam-suam kuku kaki je lah hasrat nak bertanding secara serius tu.
Harap-harap kalau ada rezeki bolehlah sertai masa akan datang.
InsyaAllah.

*masih lagi aktif hayun raket gitu.



Tuesday, March 21, 2017

Mac Masih Di Sini

Salam Mac.

To all Marchs including Me.
Happy birthday!

Last two weeks, kami pulang ke Kota Tinggi.
We were celebrating together.

Setiap kali buat sambutan birthday, semua pun ngaku birthday sendiri (kanak-kanak rianglah, including Nur Irdina)
Hahaha

Abah & Alip : 18 Mac
Hani              : 22 Mac
Adib & Me   : 24 Mac
Syahmi         : 25 Mac

So 3 minggu berturut-turut.
Ada je orang nyanyi lagu birthday tu.

Minggu ni cuti sekolah, tambahan pula Johor cuti umum pada 23hb.
Sakanlah semua orang berbondong-bondong balik kampung.

Aku masih di sini.
Meraikan ulangtahunku di rumah mungkin.
Alhamdulillah.
Allah murahkan rezekiku.
Hidup tenang, bahagia dunia akhirat.
Allahuakbar!

*aku rasa aku perlukan vacation...

Wednesday, March 8, 2017

Minatku Bukan Minatmu

Minat.
Hobi.
Kesukaan.
Obsesi.
Fanatik.

Antara perkataan yang menggambarkan tentang sesuatu yang kita suka, atau orang putih cakap 'into', lebih kurang.
Passion.
Kalau kita suka sesuatu itu, semua tentang ia saja.

Aku ni jenis yang kalau minat tu minat tapi tak adalah lama, ada expired date gak.
Contoh macam suatu waktu dulu aku minat gila dengan kumpulan K-pop Big Bang (pengaruh asal daripada adik aku)
sehingga sanggup beli botol air, beg sendang dan crown light stick berlogokan BigBang.
Dan bila hari ini kumpulan tu bergerak solo aku masih ada minat tapi dah tak berapa gila, sesuai dengan usiaku.
Masih ikuti orang kata.
Cuma drama korea tu aku masih tonton lagi cuma aku ada kecenderungan pada genre yang tertentu, bukan semua drama korea aku
sebat tengok.
Aku lebih minat drama berkisar tentang law, doktor, kepolisan-detektif dan epik history-bangsawan atau rakyat marhaen.
Kalau dulu mungkin aku pilih drama ikut gak hero-heroin dia comel ke tak,
tapi sekarang aku memilih jalan cerita dan gaya lakonan, rupa aku boleh pertimbangkan.
Janji bila tengok tu ada pelbagai rasa-kelakar, sedih, gembira, mendebarkan dan lain-lain.

Terbaru aku tengah ikut drama Innocent Defendant.
Saja iklan! Hehehe.
Hero dia bukan satu-satunya faktor tapi ceritanya dan cara dilakonkan.
Pelakon antagonis dia tu memang menyakitkan hati.
Selalu mendebarkan dan kadang-kadang kelakar juga.

Oh ya, dulu aku pelik sebab apa orang suka tapawe.
Kenapa nak beli banyak-banyak?
Tiap kali ada promosi atau baru keluar mesti nak beli.
Nak simpan apa? Takkan nak simpan aje.
Aku pun ada tapawe,itu pun hadiah kahwin.
Dan aku gunalah sekarang ni untuk bekalkan Irdina dan abah dia.
Dan tak ada rasa nak beli lagi.

Macam yang aku cakap, kalau kita suka sesuatu, kita sendiri tahu kenapa kita suka benda tu.
Dan tak perluka orang lain untuk explain dan memahami apa yang kita suka itu as long as benda tu
tak menyusahkan orang lain.
Saat itu, aku meletakkan diri ku pada kasut orang itu.
Sama aje macam aku suka sesuatu yang pada orang lain membuang masa, dan orang lain juga
tertanya-tanya macam yang aku tanya.
Kita tak boleh nak halang kesukaan setiap orang, sebagaimana kita.
Bila kita suka sesuatu, kita akan ada rasa nak mengumpul koleksi.
Kan?
Macam tulah agaknya.
Dan benda tu pun ada benefitnya, kalau tak segera, mungkin satu hari nanti.
Sehinggalah minat tu fade.

Dan aku timbulkan isu ni sebab tiba-tiba aku suka pada cadar patchwork!
Hahaha.
Dah beli satu, nak beli lagi.
Untuk apa??!!!!
Begitulah.
Sama saja kan.
Hahaha

Setiap minat dan kecenderungan pasti ada koleksinya.
Jangan ditanya kenapa, jawapannya ada pada kita, tapi mungkin pada berlainan benda dan cara.
That's what make us as human.
Variety!

*masih minat deko rumah.tapi masih juga kureng brilliant kreatif ideanya.

Satu Bulan Satu Check Point

Bulan Mac.

Sepatutnya dalam perancanganku, 1 Mac tepat 12.00 tengah malam aku ada tugas.
Iaitu booking rumah rehat untuk penginapan pada bulan 4.
Sebab gayanya begitu (aku pernah tulis pasal ni pada entri yang lepas),harus buat tempahan sebulan awal!
Ditakdirkan aku mengalami kegagalan fungsi ingatan atau reminder fail.
Aku telah terlepas tarikh itu.
Tapi aku positif.
Aku rasa ada hikmah kenapa Allah tak izinkan aku berbuat demikian.
Sesungguhnya aku merancang dan Allah juga merancang, malah perancangan Allah itu jauh lebih baik daripadaku.
Aku tenangkan hati dan bernafas perlahan.
Mungkin belum rezekiku.

Jadi aku sebagai manusia masih mahu merancang.
Masih mahu berusaha agar perancanganku menjadi jaya.
Aku masih mahu mengwujudkan ruang masa dan tempat yang menarik untuk bersama keluarga kecilku.
Terutama puteriku Nur Irdina.
Anak kecil itu suka sangat kalau diajak berjalan.
Melihat dunia itu suatu yang mengujakannya.
Kami sebagai mak abah bertanggungjawab menzahirkan rasa gembira untuk menggembirakan si anak.
Setiap hujung minggu mesti nak bawa Nur Irdina keluar dari rumah.
Bermain di tanah laman pun cukup membahagiakan dia.

Kami ingat mahu check in setiap negeri atau lokasi setiap bulan.
Tidak perlu bajet besar-besar, yang penting kami berkelana dan menemukan apa yang menarik di tempat itu.
Macam minggu sudah tujuannya nak pergi kenduri kahwin suami.
Dah alang-alang ke luar daerah, kami menginap di hotel.
Begitulah.
Tak tergesa-gesa, rilek-rilek dan menikmati.
Nur Irdina pun gembira, yang penting.

*InsyaAllah.Semoga yang dirancang diizinkanNya.

Monday, February 13, 2017

See the Sea!

Hujung minggu kedua dalam bulan Februari.
Kami rakyat Johor mendapat cuti 3 hari sempena Thaipusam.

Mengambil kesempatan itu untuk membawa Nur Irdina melihat alam dan mengukur jalan.
Plan asal nak sarapan pagi sate di Muar.
Batal.
Sebab semua bangun lewat.
Nur Irdina pula lately dah pandai bermalasan untuk bangun pagi.
Tunggu dia dan Abah dia siap amboi dah tengah hari jadinya.

Kami ke Muar juga, kot-kot sate masih ada.
Tak ada rezeki, asap pun tak kelihatan lagi.
Yelah cuti umum kot, mestilah paku laris sate dorang.
Pukul 11 pagi dah clear.

Terus ke Tanjung Emas, dekat foodcourt.
Order rojak mee dan rojak petis je.
Jadilah buat alas perut.

Then singgah masjid, Nur Irdina nak tengok sungai dulu.

Pastu ikut plan pergi cari kedai patchwork kat Giant tapi tak jumpa.
End up dengan masuk dalam Giant, dan shopping barang dapur.
Beli lamb chop yang dah siap perap tu dan barang-barang nak buat pizza. Hihi.
Belikan juga seekor kuda getah untuk Nur Irdina.
Abah dia pulak pergi cari buku latihan kelas tusyen beliau.

 "Dina sayang kuda Dina."
"Ni bukan kudalah Dina, ni rudolf si rusa merah"


Kira oklah.
Dapat keluar rumah tengok dunia yang indah ini.
Alhamdulillah.

Hari jumaat rest.
Makan pizza dan sup makaroni.

 Sup makaroni buat lunch.

Home made piza buat sarapan. 
Pakai alas tudung periuk je. Hahaha. Tepung agak 'garing' :p



Hari sabtu outing lagi.
Bawak Nur Irdina melawat hidupan laut.
Tak adalah ke akuarium buatan tu.
Bawak dia pergi hirup udara laut je.
Ke Pantai Klebang.
Piknik.
Gigih bangun pagi goreng kentang dan buat telur gulung gitu.

 Yess! Dina dah sampai laut.

 "Abah jom main bola!"

 Peace! :)

 "Abah, tengok kat laut tu ada apa?"

 Main pasir dulu. Bukan selalu dapat ni.

Telur gulung kosong je (ala-ala korea gitu)

Lepas 1 jam duk kat pasir bawah pokok tepi pantai tu, kami bergerak ke tempat sejuklah.
Mahkota Parade.
Lama gak tak datang Melaka ni.
Nur Irdina sempat beli tanah liat kaler kuning.
Mak dan Abah beli barang-barang rumah.
Ada idea ID nak apply.
Hehehe


 "Dina nak buat kuih tau"

 Abah Irdina pun nak main juga. Hehehe.


Itu saja update untuk weekend yang lalu.
Next time lain pula getaway nya.
:)

*satu check point satu minggu, mungkin!