Tuesday, June 19, 2018

Kisah Aidilfitri Nur Irdina dan Keluarga

Ini catatan Hari Raya 2018.
Umur Nur Irdina masa ni 3 tahun 10 bulan.


#Throwback dulu raya-raya lepas.

1. Mak dan Abah (2013)
*gambar tak de dalam simpanan sbb guna kamera so dah siap print masuk album. :)

2. Mak (Dina dalam perut about 6 or 7 months) dan Abah (2014)


3. Mak, Dina (not yet 1 year) dan Abah (2015)





4. Mak, Dina (not yet 2 years) dan Abah (2016)


5. Mak, Dina (not yet 3 years) dan Abah (2017)



6. Mak, Dina (not yet 4 years) dan Abah (2018)






Ok, kembali kepada catatan Hari Raya tahun ni.
Hari ni Syawal ke 5.


Raya pertama, 1 Syawal 1439H (15 Jun 2018) dimulai di rumah Tok Tan dan Tok Mon.
Tahun ke 5 (6 kali raya) bagi Mak dan Abah, ke 4 bagi Nur Irdina.

Kami balik kampung petang 2 hari sebelum raya so sempatlah nak bersahur dan berbuka pada Ramadhan 29.
Tahun ni semu adik beradik Mak ada kecuali Mak Ngah sekeluarga dan Cik Yan.
Memang penuhlah rumah Tok Tan.
Dina pun seronok sepupu sepapat dia semua ada layan dia main.
Sampai raya kedua (nak balik rumah Nenek) pun Dina sempat ikut Cik Yah dia pergi marhaban.

This time Nur Irdina dah faham suasana Hari Raya.
Sebab dia pilih sendiri baju dan kasut raya.
Dan dia juga tahu apa itu puasa sebab kat sekolah dia berlatih untuk tidak makan separuh hari.
Tapi dia faham budak kecik tak wajib puasa, tak tahan katanya.

Tahun ni Dina dan Mak pula sedondon. Selalunya Abah dan Dina je. Sempat Mak tempah dengan senior Mak punya wife. Hehe


 Berbuka puasa bersama kawan-kawan Abah di Ramada Plaza Hotel, Melaka (once in a month)


 Malam raya bersama Adibah Zara.


 Pagi raya pertama 1st session bersama Abang Hafiy dan Abang Muaz. Kaler pink sama.


 Dengan Abang Muaz


 Dengan Abang Hafiy


 Dengan Adib


 Muaz, Affa, Dina, Adib dan Zara


 Apa buat tu Zara??


 Sesi diteruskan.


 Masuk pula Kak Husna.


 Lepas Abah balik sembahyang raya, sesi bersama famili.


 Dengan Mak.


 Bersama Cik Yah dan Mok Usu


 Mak dengan Tok Mon


 Petang beraya rumah nenek Adib Zara.


 Raya ke 3 di rumah Nenek. Dina tak nak pakai baju sedondon dengan Mak.


 Dengan Nenek. Sebelum pergi beraya.


 Dengan Mak bawah pokok.


 Abah joined.


 Us. 


 Mak dengan Tok Tan.


 Mak sedondon dengan Dina. :))

Ok, tulah sedikit suasana hari raya Nur Irdina tahun 2018.
Selamat hari raya maaf zahir batin.

Nanti kawan-kawan tadika Dina nak datang marhaban raya kat rumah. Wah seronoklah Dina.
Hehe. :))


Wednesday, June 13, 2018

Ramadhan Kali Ini

28 Ramadhan 1439H, 13 Jun 2018

Salam Ramadhan.

Lamanya tak update blog.
Lately lebih senang update IG, buh gambar and caption.
Satu cara yang mudah.
Untuk simpanan kenangan dalam server, for my future reference and memory.

Hari ini ramai rakan sekerja termasuk bos-bos dah mula bercuti.
Lusa 1 Syawal.
This year kami beraya di Kota Tinggi pada hari pertama.

Betullah orang cakap, bila ada anak ni fokus semua kat dia.
Kelengkapan raya anak diutamakan.
This time awal - awal lagi dah tempahkan baju kurung sedondon dengan Mak.
Abah tak nak baju baru, so kami carikan baju yang warnanya matching dengan baju lama Abah.
Paling tak tahan tudung comel Irdina lebih masuk warnanya dengan baju.
Amboi melaramlah makcik tu. Hahaha
Mak pun tak jumpa yang sesuai gitu.

InsyaAllah petang ni kami gerak pulang ke kampung.
2 hari di Kota Tinggi, sambung raya kedua di Merlimau pula.

Minggu pertama puasa, masa cuti kami ke masjid tarawih.
Lepas tu Mak perasan Irdina ni boleh tahan 5 minit je, lepas tu dia dah start boring dan meragam.
Dapatlah Mak ikut jemaah Isyak.
Untuk tarawih kalau mood Irdina ok, dapatlah 8 rakaat.
Kalau dia dah ajak balik, kadang 4 rakaat je.
So, Mak decided untuk solat di rumah sahaja, biarlah Abah je yang pergi.
Konon nak tukar - tukar solat di masjid sekitar, lain malam lain masjid.
Last2 kat rumah je, lagipun bila hari kerja and sekolah macam letih nak keluar.

So, malam ni last round tarawih sebab malam esok adalah malam raya.
Harap - harap Mak dapatlah tunaikan tarawih, walaupun di rumah sahaja.
Mungkin berbuka petang ni dalam kereta sebab tak tahu lagi keadaan trafik.

Selamat menyambut lebaran.
Semoga Ramadhan kali ini memberikan kita segala kebaikan dan hikmah.
Banyakkan bersedekah.
Hati-hati di perjalanan.

Next month ada agenda sedang dirancang! Hehehe

Tuesday, April 17, 2018

Bersemangat!

Dah nak masuk 4 bulan Dina bersekolah.
Macam-macam pe'el dia.
Kalau dapat 5 hari sekolah dalam seminggu tu cemerlang sangat dah tu.
Kadang tu sehari atau 2 hari mesti tak nak pergi sekolah.
Berdrama la Mak pagi-pagi nak suruh dia ke sekolah.
Dina dina..
Malam janji nak sekolah, bangun pagi mimpi apa entah tak nak pergi.
Esok janji nak sekolah, tapi itu belum pasti.

Harapan Mak agar Dina lebih berdisiplin.
Dina boleh!

LCW menang emas single men CG 2018. Tahniah!!!


*Mak tengah semangat baca buku "KITAB SANG ENGINEER" tulisan Farhan al-Banna. Kawan Inche_Gabanna agaknya. Hihi

Monday, April 9, 2018

Mac to April Story

Maaf, sebab tak sempat nak menulis pada Mac.

Bulan Mac sangat istimewa.
Ulangtahun kelahiranku.

Alhamdulillah, kami habiskan masa 24 Mac bersama-sama.
Pergi makan nasi beriani kambing 40 hari yang famous tu.
Setelah sekian lama mengidam hehe.
Lepas tu jalan ke BP pula.
Cadangnya nak ke rumah kakak di Air Hitam tetapi beliau tidak ada pula.
So round BP Mall je, minum kopi dan shopping sikit.

Hujung bulan balik kampung, celebrate ramai-ramai sebab pemilik Mac ni ramai.
Abah, Alip (18/3)
Hani (22/3)
Aku, Adib (24/3)
Syahmi (25/3)
Mahmood ( tak sure tarikhnya)

Alhamdulillah juga, awal bulan April suamiku diberikan rezeki dapat kerja lain.
Kembali ke dunia lamanya.
Bak kata Nur Irdina, abah dia keje nelayan kat laut. Hahaha
Tapi tidaklah dia offshore, office based sahaja.
Itu jiwa dan minat dia, baiklah dia kerja dalam bidang tu.
Yang penting quality time dengan family dapat diadakan.

So, ada banyak lagi plan untuk bulan April dan yang akan mendatang.
InsyaAllah semoga dipermudahkan.


Tuesday, February 27, 2018

Sedikit Catatan

Sepanjang Nur Irdina bersekolah ni, dah ada minggu yang dia full hadir.
Alhamdulillah.

Aktiviti kat sekolah sekarang ni adalah menabung.
So last weekend kami ke Mr. DIY belikan Dina tabung untuk diletakkan di sekolah.
Inisiatif yang bagus supaya anak-anak kecil tahu menyimpan dan menghargai apa yang diusahakan sendiri.

Hari ni Dina balik lambat sebab kena siapkan homework.
Bila Mak sampai nak ambil dia, dia tak sempat siapkan dan kena bawak balik rumah.
Nanti Mak belikan Dina kaler pensel yang lain ye and buku cerita untuk Dina suruh Abah bacakan malam-malam sebelum tidur.

Ok itu dulu.
Nanti Mak sambung lagi.

Monday, January 15, 2018

Musim Sejuk di Malaysia

1.
Hari ni Nur Irdina ke sekolah. Semalam cuti sehari. Huhu.

2.
Minggu ni adalah minggu peperiksaan bagi pelajar sesi pendek ni. Minggu depan senat. Minggu terakhir bulan Januari pula ada minggu haluansiswa bagi pelajar sesi baru.

3.
Weekend (11-13 Jan), kami (Mak & Nur Irdina) balik kampung Kota Tinggi. Sepanjang perjalanan hujan tak berhenti. Lepas tu berlarutan 3 hari berturut-turut sehingga hari kami kembali semula ke Serom. Tiada hari yang tiada hujan.

4.
Nasib baik Abah dah beli dryer kat rumah, jadi baju dapat dibasuh dan dikeringkan terus.

5.
Hari Jumaat malam kami sambut birthday Cik Yah. Makan kek beramai-ramai. Nur Irdina seronok sebab ramai kawan-kawan sepupu-sepapat dia. Hehe

6.
Ex-student beri belangkas. Dapatlah makan setelah bertahun lamanya tak makan. Alhamdulillah.

*suhu di Malaysia rendah, sangat sejuk. dah rasa macam duk tanah tinggi or dalam bilik beraircond giteeewww..



Monday, January 8, 2018

Hari ke 6

1.
Hari ni Alhamdulillah Nur Irdina mahu ke sekolah dan beri kerjasama yang baik semasa bangun pagi.

2.
Tengah hari ambil dia, dia kata nak balik rumah dulu. Mak pun ok la.

3.
Kul 2 petang mak hantar dia ke Taska sebelum masuk office semula.

*semoga esok dipermudahkan lagi. aminnn..

Sunday, January 7, 2018

Hari ke 5

Salam Minggu 2 Januari.

1.
Dari malam tadi dah bercakap dengan Nur Irdina supaya datang sekolah hari ni.

2.
Katanya boleh. Alhamdulillah.

3.
Dah 3 hari cuti, dan semalam dah bawa berjalan. Belanja mainan. Harap-harap dia gembira dan ada semangat nak ke sekolah.

4.
Bangun pagi katanya ngantuk. Tapi mak siap-siapkan juga dia. Mujur tak mengaruk. Mula katanya nak ke Taska sahaja. Nasib baik boleh pujuk lagi pakai uniform.

5.
Mak hantar dia ke sekolah dan pesan pada guru.

6.
Kul 10.30 camtu cikgu hantar gambar. Nur Irdina tidur lena. Di kala orang lain menggosok gigi beramai-ramai. Hihihi. Alahai anak.

7.
Esok harap-harap Dina tak ngantuk lagi ke sekolah. Amin.


*memang ikut perangai mak tidur kat sekolah. hahaha :)

Thursday, January 4, 2018

Hari ke 4

Salam Khamis, Minggu 1 dalam bulan Januari.

1.
Malam tadi Nur Irdina tidur awal juga. Ingatkan dia dapat lena sehingga subuh. Menjelang 12.00 malam, dia start merengek. Sambil mata pejam. Mak dah start trauma. Huhu. Berlangsung sehingga jam 5 pagi. Berjagalah dua beranak.

2.
Subuh mak bangun dan siapkan semuanya. Pukul 7.15 pagi mak get ready nak kejutkan Dina.

3.
Dina refused untuk bangun mandi dan ke Tadika.

4.
Berperanglah kami. Mak pun dah lambat kalau ikutkan. Mak pun malas nak paksa dia. Mak siap-siap dan get ready hidupkan enjin.

5.
Dina pun apa lagi melalak lagi kuatlah. Sebab mak tak nak layankan dia.

6.
Akhirnya mak mengalah. Dina kata nak pergi Taska and nak tidur. Mak cakap kalau Dina tak nak sekolah, mak berhentikan. Dina belum sedia lagi. Dina selalu tak nak tidur malam, tu sebab Dina susah nak bangun sebab ngantuk.

7.
Mak hantar Dina pergi Taska hari ni, full day.

8.
Lepas ni kalau Dina tak nak pergi Tadika, mak akan hantar Dina terus pergi Taska.

9.
Mak minta maaf sebab marah-marah Dina. Mak sometimes terlalu emosi dan sebenarnya mak juga penat dan kurang tidur sama macam Dina.

10.
Kita berdua sama-sama bertenang, dan ambil masa. Dina masih baru nak bersekolah. Begitu juga mak. Kita sama-sama try to adapt and get along okay?

11.
Apapun mak nak Dina tahu MAK SAYANG DINA SO MUCH! Kuatkan semangat nak. Semoga kita berdua sama-sama kuat untuk melalui hari-hari seterusnya. InsyaAllah. :)

*peristiwa hari ini. dalam sejarah Nur Irdina.

Wednesday, January 3, 2018

Nur Irdina ke Tadika

Salam Januari 2018.

1.
1 Januari di Johor tidak disambut dan diberikan cuti umum. Jadi rakyat Johor akan memulakan tahun baru dengan bekerja dan bersekolah pada hari pertama tahun baru.

2.
Nur Irdina juga buat pertama kalinya menghadiri persekolahannya di Tadika selepas 2 bulan  duduk di Taska (feelingnya macam sama katanya).

3.
Hari pertama, Nur Irdina memang excited. Dia tak ada masalah bangun awal pagi, sebab nak kena ada di sekolah jam 7.45 pagi (waktu macam ni sebelum ni dia bangun pun belum). Dia mandi, dan gosok gigi sendiri. Bagus! Mak bagi cop bintang. Alhamdulillah.

4.
Masa kat sekolah Nur Irdina suka duduk sebelah Kak Mia. Kawan-kawan dari Taska juga adalah rakan sekelasnya seperti Afrina, Haifa dan Darwish. Kawan- kawan lama yang pernah dia kenal pun ada seperti Raudhah dan Safiya. Kawan baru lain yang dia kenal hari pertama adalah Aisyah.

5.
Cikgu akan post gambar-gambar aktiviti di Tadika dalam grup whatsapp. So dapatlah mak melihat Nur Irdina macam mana di Tadika. Macam masa dia makan, dan melakukan aktiviti bersama.

6.
Hari pertama Nur Irdina berjalan dengan baik. Bila mak jemput dia, dan kemudian hantar dia ke Taska pula, dia ok dan happy. Alhamdulillah.

7.
Sampai Taska biasanya mereka akan tukar pakaian, makan dan berehat atau tidur sebelah petang. Yelah pagi dah bangun awal, lepas tu sampai tengah hari bersekolah. Balik mesti letih. Orang kata letih otak lebih letih dari letih fizikal. Betul tau.

8.
Balik dari Taska hari pertama, sampai je kat rumah sehinggalah sebelum waktu tidur, Nur Irdina sangat aktif. Maybe sebab petang tadi kat Taska dah rehat and tidur puas. Ajak mak abah main sama-sama dan buat segala perkara yang dia mahu. Makan pun berselera juga. Bila sekolah ni, selera makan makin bertambah sebab penat agaknya. Nasib baik abah ada waktu malam dapatlah dia layanan first class. Hehe.

9.
Nightmare menjelang tengah malam. Bila Nur Irdina berusia atas 2 tahun ni, waktu tidur malamnya adalah waktu yang paling mak takutkan. Sebab apa? Bukan keluar hantu ke apa ke. Hiks. Dia macam mengigau, menangis merengek. Tidurnya macam tak lena. Kalau kita tak layan, dia boleh sampai meraung-raung. Mak dah la pening tak cukup tidur gak, stress bila tak tahu apa yang dia nak sebenarnya. Bila semua benda dia minta dia tak dapat, dia akan minta buatkan milo. Kita layankanlah juga sebab tak nak dia bising lewat malam. Kesian bila terjadi macam ni, dia akan kurang tidur. Menjelang subuh baru dia lena. Kalau dulu tak sekolah tak apa boleh tidur sampai siang. Sekarang tak boleh, sebab pukul 7 dia kena bangun dan mandi. Lepas tu tak tidur sampai tengah hari. Tu yang dia rasa letih dan ngantuk sangat.

10.
Hari kedua boleh dikatakan ada sindrom 2nd day untuk Nur Irdina. Sebab nya adalah no. 9 tu. Mak ni kesian dengan dia. Sampai terpikir betul ke hantar dia bersekolah tahun ni? Niatnya bukan nak membebankan dia, cuma nak bagi dia berkawan dan bercampur dengan orang lain. Tapi kalau dia tak bersedia lagi untuk itu semua, mak pun tak nak paksa dia. Kalau lebih baik dia tidak bersekolah lagi, mak akan berhentikan dulu. Tahun depan boleh mula semula.

11.
Mungkin sebab masa dia duk Taska 2 bulan ni pun dia dah bergaul dan berkawan pun, jadi kenapa hantar dia lagi ke sekolah. Sekolah ada peraturan masa yang dia kena ikut. Tu yang dia belum sedia agaknya.

12.
Masa nak jemput dia balik dan hantar ke Taska pada hari kedua, dia seboleh-boleh tak nak pergi. Katanya nak balik rumah rehat kat rumah. Kenapalah nak pergi Taska lagi? "Dina penat, pening, ngantuk"- katanya. Kesian sangat mak tengok dia.  Mak pujuklah dia sebab mak kerja, tak ada orang kat rumah nak jaga dia. Kalau mak cuti bolehlah balik rumah. Bagitahu dia baik-baik, Taska bukan sekolah. Taska tempat Dina rehat, makan, tidur dan main. Kalau Dina nak apa-apa bagitahu Kakak Siti (pangasuhnya).

13.
Nasib baik dia ok. Cuma mak tak naklah dia sempat dalam hati. Dia ikut, tapi dia tak enjoy. Risau dia stress pulak. Mak minta tolong Kak Siti tengokkan dan cakap baik-baik kat dia. Sebab dia agak matang berfikir, tapi still manja and be my baby forever.

14.
Hari ni hari ketiga. Lagi dahsyat malam tadi dari pukul 2.30 pagi hingga hampir 5 pagi. Dia tak leh tidur dan merengek. Mak pun merengek sama sebab tak dapat tidur. Huhu

15.
Pagi tadi dia nak tak nak je bangun, nak tak nak je pergi sekolah. Mak pulak dah salah pakaikan dia baju. Lagilah dia tension. Mak balik ambil baju, dan minta cikgu tukarkan.

16.
harap-harap malam ni dia ok. Lena tidur. Dan esok hari last untuk minggu ni. Lepas tu kami janji nak bawak dia mandi pool.

17.
Kami akan bincangkan lagi sama ada nak sekolahkan atau stop. Mungkin tunggu sebulan ni macam mana. Dia boleh adapt atau tak.

18.
Positifnya sekolahkan anak awal adalah dia dah biasa dengan sekolah. Dan kalau masuk sekolah rendah nanti dia lebih yakin, insyaAllah.

19.
Mak tak nak Nur Irdina terbeban. She is only 3 years 4 month 5 days. Belum pun 4 tahun genap. Dia terlalu kecil untuk menanggu beban hati. Allah, lindungilah anakku. Amin. Semoga dipermudahkan semuanya.

20.
Catatan ini untuk tatapan dan bacaan akan datang. Pengalaman Nur Irdina.

*cabaran menjadi parents masa kini.