Wednesday, November 16, 2016

Pulut Kuning Rendang Ayam

Inpirasi oleh rancangan memasak, aku bersemangat mencuba.
Gigih meneroka alam sekeliling kat mana boleh aku tebang daun pisang.
Kihkih.

Nasib baik, rezeki datang.
Ada kawan yang boleh supply daun pisang, dengan percuma pulut (made from Kelantan lagi) sekali.
Alhamdulillah.

Since ada rice cooker multi function (dapat masa kahwin) yang jarang-jarang guna sebab hanya 3 perut je pun kat rumah kami.
Masak nasi pakai rice cooker yang comel je lah.
Biasanya guna funtion steamer or soup je pun.
Inilah masanya nak kukus!
Real steamer gitu.
Kalau nak harapkan nak buat kuih lepat or kuih-kuih tradisional dulu memang tak retilah diri ini. Uhuk.
Percubaan pertama ni, terus nak kukus pulut kuning!

Setelah ikut step by step dengan sedikit sesedap rasa sendiri, akhirnya menjadi.
Alhamdulillah.
Paling sebak bila Nur Irdina minta 4 kali tambah.
Mungkin sebab dia tak pernah makan pulut, asyik nasi (pelbagai jenis dan rasa).
Dia teruja.

Lauknya aku buat rendang ayam (ni pun pertama kali juga- sebelum ni masak daging ja).
Tambah dengan acar rampai.

Alhamdulillah, habis licin.

Orang dulu-dulu buat pulut kuning sebab:
1.  Khatam Quran - yang ni win sebab masa aku kecil, lepas habis mengaji kalau Tok Guru suruh stay, mesti ada makan pulut kuning. Ada orang dah khatam Muqaddam/Quran semalamlah tu. Hehehe. Kemain suka makan dengan kari ayam. Wow.

2.  Meraikan sesuatu- contoh macam hari jadi ke, makan damai ke, naik pangkat ke. Pastu sedekah kat jiran-jiran. Biasa juga kalau orang jawa, dia masak bubut merah putih. Sedap juga (nak kena study resepi pulak ni).

Ada peningkatan.
Untuk terus memasak!

*Boleh try resepi lain yang rare lagi.

No comments:

Post a Comment

apa-apa yang kamu suka